Universell utforming

Det krever et bra publiseringssystem og engasjerte redaktører for å oppnå og ivareta et universelt utformet nettsted.

Aplia har bygget løsninger som skal ivareta kravene om universell utforming i mange år.  Så for de som bruker våre løsninger, oppfylles mange av kravene allerede.

Bedre tilgjengelighet

Universell utforming innebærer for eksempel tilstrekkelig kontrast og skriftstørrelse for god lesbarhet. I tillegg er det en del tekniske krav som at alle elementer har korrekte koder for ulike typer innhold, altså at man har “merket” innhold som overskrifter, ingress, brødtekst og bildetekster. 

Bra for synlighet

Det har alltid vært lurt å lage nettsider på denne måten med tanke på søkermotoroptimalisering.

Når alt innholdet er merket blir det også mer synlig for Google. Google kan ikke se nettsida di, den kan bare lese koden - den samme koden som verktøyene til blinde og svaksynte leser.

Bruk verktøyene

Universelt utformede nettsider krever engasjerte redaktører for å oppnå og ivareta dette utover det publiseringsløsningen kan legge til rette for.

Er du redaktør må du ta i bruk de verktøyene som er i løsningen din. Det kan innebære å for eksempel bruke de oppsatte stilene og alltid skrive alt-tekster til bildene.

Er du konsekvent med dette vil nettstedet ditt bli bedre for de som besøker sidene og mer synlig for Google.

Send gjerne en e-post til support@aplia.no for mer informasjon, eller kontakt ossfor en gratis demonstrasjon av våre løsninger.

Krav om universell utforming:

  • Sommeren 2013 fikk Norge en forskrift som detaljert lovfestet funksjonsnedsattes rett til tilgang på internett.
  • Forskriften trer i kraft 1. juli 2014 og skal oversees av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).
  • De nye forskriftene beskriver en del krav for universell utforming som vil gjelde både offentlige og private nettsteder.  
  • Nye nettsider må oppfylle kravene allerede i år, mens eksisterende nettløsninger ikke må etterkomme kravene før i 2021.

Facebook

 
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler