Om hvit jul

Hvit jul er en kampanje som drives i samarbeid mellom JubaJuvente og IOGT i Norge.

Hvite dager er et mye brukt begrep for alkoholfrie dager. Det er derfor vi snakker om en Hvit jul. Vi ønsker at flest mulig barn skal få oppleve en jul med trygge voksne. Hvit jul er en kampanje som ønsker å sette fokus på rus i jula, særlig av hensyn til barn.

Folkehelseinstituttet estimerer at 90.000 barn lever i et hjem der minst en voksen misbruker alkohol. De antar at det er dobbelt så mange barn som har foreldre med et risikabelt alkoholforbruk. Disse blir spesielt påvirket av jula, for i desember har Vinmonopolet dobbel så stor omsetning som resten av året.Vi ønsker å tilbringe julen sammen med barn på barns premisser. 

Barn merker det når atferden endrer seg. De merker det når mamma eller pappa blir overstadig glad, mer ironisk eller tuller mer. Dette er inkonsekvent atferd og kan være skummelt for barna. Barn ønsker seg voksne som er trygge og forutsigbare, også i jula. 

Hvit jul består av to hovedkomponenter:

  • Kontrakten, som er moralsk bindende, der voksne skriver under på at de ikke skal drikke alkohol i samvær med barn juledagene 24.-26. desember. Kontrakten deles ut til folk på stand og er tilgjengelig på nett.
  • Kampanjen mot opinionen, politikere og media som setter fokus på barns situasjon, og hva de trenger, spesielt i forhold til alkoholforbruket til voksne i jula. Gjennom aviser, tv, sosiale medier og våre mange stands på gater og torg over hele landet åpner vi for samtaler som er bevisstgjørende i forhold til alkoholbruk i samvær med barn, og synliggjør at det er ganske vanlig å sette barna først og droppe alkoholen i jula. 

Slagordet til Hvit jul er veldig enkelt:

Alle barn har rett til en Hvit jul

 

For mer informasjon om kampanjen eller organisasjonen bak kan du lese mer om oss på www.iogt.no
eller ta kontakt med kampanjeleder Gisle Bangsund: telefon: 93211983, Epost (arbeid): gisle@iogt.no

Her er noen spørsmål vi ofte får om kampanjen.

Facebook

 
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler